potrawy - Podróże i Zwiedzanie | grandmet-wloclawek.pl

potrawy

Kopenhaga Esbjerg jest miastem położonym w zachodniej części Jutlandii, stanowi największy port duński nad Morzem Północnym.Esbjerg jest na piątym miejscu, jeśli chodzi o zaludnienie, miastem w Królestwie Danii. Esbjerg zajmuje się rybołówstwem oraz przemysłem maszynowym. Tu znajduje się największa na ziemii fabryka oleju rybnego. Esbjerg posiada dobre połączenie promowe do wysp brytyjskich. Każdy turysta, powinien obowiązkowo odwiedzić Muzeum Esbjerg, Muzeum Latarników, Muzeum Morza i Rybołówstwa połączonego z Oceanarium, Muzeum Sztuki oraz Muzeum Esbjerg. W tym mieście, co roku odbywa się turniej szachowy " The North Sea Cup"Esbjerg uważane jest również za ważne centrum kuluralne. Z tego miasta pochodzą takie osobistości jak : Erik Trigger Olesen - poeta nagrodzony, w Danii, licznymi nagrodami literackimi, autor takich dzieł jak "Asfaltbark" czy " Helvedshunden". Z Esbjerga pochodzi także żużlowiec Niels Kristian Iversen, który wystepuje w polskiej lidze z Falubaz Zielona Góra. Esbjerg jest fantastycznym miastem, które potrafi przyciągnąć każdego turystę malowniczymi ulicami, licznymi muzeami oraz innymi atrakcjami turystycznymi. Kuchnia Królestwa Danii jest bardzo różnorodna w smaku, bogata w rozmaite składniki oraz różne przyprawy.Kuchnia duńska jest oparta na wielu rodzajach mięsa, rybach, rozmaitych warzywach, które najczęściej są gotowane lub konserwowane. Obiad Duńczyków jest złożony, bardzo często, z ziemniaków, mięsa i różnych warzyw. Tak więc jest bardzo podobny do obiadu polskiego, ale inna jest godzina, kiedy się go serwuje. W Danii obiad jest spożywany około godziny osiemnastej. Bardzo popularnym daniem jest pieczony schab, podawany z warzywami, takimi jak : brokuły, kalafior, marchew czy por oraz z sosem. Duńczycy spożywają duże ilości ryb ( dorsze, śledzie czy flądry) w bardzo rozmaitych i dowolnych kombinacjach. Można je jeść gotowane, marynowane lub pieczone z dodatkiem różnorodnych sosów. Duńczycy bardzo rzadko sięgają po herbatę. Piją za to, duże ilości kawy, soków czy mleka. W Danii spożycie alkoholu jest niewielkie, o wiele mniejsze niż w Polsce. Znane i chętnie jedzone w Królestwie Danii są też, oczywiście, sery ( pleśniowe, żółte oraz topione), które może, nie zawsze, pachną zachwycającą ale smakują wyśmienicie. ...
Katalog podstron