Kopenhaga

Kuchnia Królestwa Danii jest bardzo różnorodna w smaku, bogata w rozmaite składniki oraz różne przyprawy.Kuchnia duńska jest oparta na wielu rodzajach mięsa, rybach, rozmaitych warzywach, które najczęściej są gotowane lub konserwowane. Obiad Duńczyków jest złożony, bardzo często, z ziemniaków, mięsa i różnych warzyw. Tak więc jest bardzo podobny do obiadu polskiego, ale inna jest godzina, kiedy się go serwuje. W Danii obiad jest spożywany około godziny osiemnastej. Bardzo popularnym daniem jest pieczony schab, podawany z warzywami, takimi jak : brokuły, kalafior, marchew czy por oraz z sosem. Duńczycy spożywają duże ilości ryb ( dorsze, śledzie czy flądry) w bardzo rozmaitych i dowolnych kombinacjach. Można je jeść gotowane, marynowane lub pieczone z dodatkiem różnorodnych sosów. Duńczycy bardzo rzadko sięgają po herbatę. Piją za to, duże ilości kawy, soków czy mleka. W Danii spożycie alkoholu jest niewielkie, o wiele mniejsze niż w Polsce. Znane i chętnie jedzone w Królestwie Danii są też, oczywiście, sery ( pleśniowe, żółte oraz topione), które może, nie zawsze, pachną zachwycającą ale smakują wyśmienicie.
Tagi: potrawy, kuchnia, dania
Katalog podstron